II Clínic d’Escacs de Lleida

II Clínic d’Escacs de Lleida

By on Ene 4, 2019 in Entradas | 0 comments

Amb la meva primera entrada queda oficialment inaugurat el meu blog, oskychess!

Doncs com comencem un nou any el millor és estrenar-se amb noves fites i objectius, així que finalment m’he decidit estrenar el meu blog per, poc a poc, anar explicant tot allò que em sembli interessant sobre els escacs, activitat que engloba la meva feina, la meva passió i podria dir la meva vida!

Això sí, com és un blog personal puc donar cabuda a moltes més coses, no només escacs. Imagino que tot anirà en funció de les ganes i el temps, que en aquesta societat que ens toca viure, cada vegada és un valor del que no sempre es pot disposar!

Ah! Aquest primer post l’estic realitzant en català, però aniré alternant amb el castellà ja que em moc entre les dues llengües i per tant utilitzaré la que consideri més adient!

En aquesta primera entrada he pensat fer un comentari respecte a la meva darrera activitat relacionada amb els escacs tot just abans d’acabar l’any 2018, on vaig tenir el privilegi de ser un dels dos professors del II Clínic d’Escacs organitzat per la Delegació Territorial de Lleida i celebrat el passat dissabte 29 de desembre, en dues sessions, matí i tarda.

En el meu cas vaig realitzar la sessió matinal, de 9:30 a 13:30, on es va aplegar un grup de 30 jugadors de diversos nivells al local del C.E. Pardinyes, un espai molt adequat per poder dur amb comoditat aquesta segona edició del clínic.

El cert és que m’agrada exposar als alumnes part dels coneixements que he anat agafant al llarg de la meva experiència personal, des de nen fins arribar a assolir el títol de gran mestre, i sempre intento, malgrat que no sé si sempre ho aconsegueixo, resoldre els dubtes dels meus alumnes e intentar que tothom en tregui un cert profit de les meves explicacions.

En aquesta sessió les meves explicacions es van centrar en el càlcul de variants i quin hauria de ser el procés més adequat per millorar en aquesta complexa faceta dels escacs. Mitjançant diversos exemples, entre ells alguns dels viscuts per mi en competició, vam poder veure quina hauria de ser una estructura raonada de càlcul. Com buscar patrons que ens ajudin, fins on hem de calcular i com valorar les posicions resultants.

A la segona part va tocar veure exemples de sacrificis posicionals, però en lloc dels de qualitat, molt més habituals i famosos, els exemples visualitzats a la classe foren amb sacrificis posicionals de dama, menys coneguts, però molt útils, en especial en aquelles posicions defensives on el sacrifici de la nostra peça més valuosa pot alleugerir la defensa i fins i tot permetre la recerca de contrajoc o una forta iniciativa.

A la darrera part del clínic les meves explicacions van buscar com els jugadors han d’estructurar i crear un repertori determinat en funció del nostres estil, i basant-nos en com confeccionar un repertori per enfrontar-se a la Defensa Siciliana, vam poder veure com estriar les variants en funció de l’estil que busquem, com reconèixer les línies principals, possibilitats diferents tant per enfrontar-nos com per evitar les variants més teòriques.

Per acabar es va realitzar un petit torneig entre tots els presents on es van poder posar en pràctica els nous coneixements adquirits.

La meva feina va acabar aquí, però a la tarda va tenir lloc, de 16:00 a 20:00 hores, la segona sessió que fou a càrrec del gran mestre Josep Oms on es va veure estratègia i posicions on calia buscar el millor pla de joc. Un complement ideal per la feina realitzada al matí al tocar temes que no hi tenien cap relació però que a l’hora són molt útils en competició.

Per acabar us deixo amb els anàlisis d’una partida que vaig jugar a la Lliga Catalana l’any 2000 i de la que en vam veure una posició que va servir com exemple de càlcul.

Post a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Pin It on Pinterest

Share This